Dit heb ik geleerd van een jaar ondernemen als ZZP’er

13 jan, 2021
Dit heb ik geleerd van een jaar ondernemen als ZZP'er

Achteraf gezien is het jaar 2020 een op z’n zachtst gezegd een uitdagend jaar geweest om te starten met ondernemen als ZZP’er. Toch deed ik het. De eerste week van januari stond ik ingeschreven bij de KVK. Nog dezelfde week lanceerde ik mijn website en riep ik het van de digitale daken: ik ben schrijver en je kunt mij inhuren. 

Dat het een turbulente periode was maakte het jaar uitdagend maar gelukkig niet minder succesvol dan gehoopt. Bovendien heb ik een aantal belangrijke lessen geleerd van een jaar ondernemen als ZZP’er. Ik deel ze graag met je. 

 

Acquisitie mag op je eigen manier

Er zijn talloze manieren om klanten te werven. Niet één daarvan is te allen tijde goed of fout. Ik ben bijvoorbeeld geen fan van koude acquisitie en heb dit ook niet nodig gehad. Een hele middag met je telefoon in de hand willekeurige bedrijven afbellen om je diensten aan te bieden is wat mij betreft een verouderde techniek. Ik zou het zelf ook niet op prijs stellen om op die manier benaderd te worden, dus ik doe het niet.

Wat wel werkte voor mij, is iedereen laten weten waar ik mee bezig ben. Op social media, op feestjes, in de familie-app en bij borrels. De meeste van mijn klanten zijn via via bij mij terecht gekomen. Het hielp ook om me aan te sluiten bij facebookgroepen voor ondernemers en schrijvers. Zelfs via een opdrachtensite heb ik uiteindelijk twee vaste opdrachtgevers gevonden. Dat laatste is ongetwijfeld deels mazzel, want ik merk dat veel andere schrijvers niet enthousiast zijn over dat soort sites. 

 

Over jezelf en je bedrijf praten is niet arrogant

Mijn tactiek is dus om iedereen te laten weten dat ik ondernemer ben en wat ik voor mijn klanten kan betekenen. Het kostte mij wel vreselijk veel moeite in het begin om dit aan te leren. Het voelde arrogant en pocherig om te vertellen over wat ik allemaal kan. Dat is het niet. 

Wanneer iemand op een feestje vraagt wat je doet, dan geef je daar antwoord op. Als je toevallig ondernemer bent, dan vertel je dus over je bedrijf. Niets mis mee, en er is ook niets mis mee om te vertellen dat je bedrijf goed loopt. Er is een verschil tussen de hele avond over jezelf praten en simpelweg vertellen wat je doet met je leven. Ben dus niet onnodig bescheiden daarin. 

 

Boekhouding: je kunt meer zelf dan je denkt

Wat een geluk had ik dat de boekhouder die ik aan de mouw trok voor hulp mij direct uitlegde wat ik allemaal zelf kan. Want dat is meer dan je denkt. Je btw-aangifte uitbesteden als ZZP’er? Dat kun je prima zelf. Urenregistratie ook, net als je inkomende en uitgaande facturen. 

Een boekhouder inschakelen kan altijd als je er niet uitkomt. Voor de inkomstenbelasting doe ik dat ook om zeker te zijn dat ik niet teveel betaal. Maak het echter niet groter in je hoofd dan het is. 

De rest van mijn boekhouding regel ik zelf met Moneybird. Met dat programma kan ik alles bijhouden in een handig overzicht. Boekhoudprogramma’s maken het bijhouden van een overzichtelijke administratie ontzettend simpel, met name wanneer je ZZP’er bent.

 

Uitbesteden bespaart juist geld 

Je hoeft ook weer niet alles zelf te doen. Besteed uit waar je niet goed in bent, of wat je geen energie geeft. Ik besloot bijvoorbeeld in januari mijn eigen website te bouwen omdat ik het wel leuk vond om te klooien met Elementor. Het resultaat werd echter nooit precies wat ik wilde en het kostte letterlijk weken tijd. Erg zonde.

Je besteedt niet alleen uit omdat je iets zelf niet kan (wat in het geval van die website toch wel een beetje klopte, helaas). Je besteedt ook uit omdat jouw tijd waardevol is. Als je bijvoorbeeld 50 euro per uur verdient maar je bent een week bezig met je website bouwen, dan verlies je dus geld door het zelf te doen. Je kon die tijd immers ook steken in betaald werk. Je kan het misschien zelf, maar een ander kan het beter én sneller. 

 

‘Gewoon beginnen’ is niets voor mij

Als ik terug in de tijd kon om mijzelf van een jaar geleden iets te vertellen, dan zou het dit zijn: zorg dat je een plan hebt. Veel andere ZZP’ers vertelden mij dat je maar gewoon moet beginnen en dat de inzichten vanzelf komen. Dat werkt ongetwijfeld voor veel ondernemers.

Ik ben een planner, dus voor mij werkte dat niet. Er zijn momenten in het jaar geweest dat ik gedegen voorbereiding miste bij mezelf. Ik had te weinig structuur in mijn werkwijze en had geen doelen om naartoe te werken. Daardoor was ik vaak meer tijd kwijt dan nodig is. 

Inmiddels heb ik meer overzicht, een duidelijke planning en een overzichtelijke administratie. Voor mij werkt dat beter. 

Ik heb ervoor gekozen om mijn baan op te zeggen en meteen fulltime te gaan ondernemen. Als ik een ander advies zou mogen geven dan zou ik zeggen: kies het één óf het ander. Dus óf je bereid je kneitergoed voor op alles wat erbij komt kijken, óf je ‘begint maar gewoon’, maar doet het dan naast een baan in loondienst. Dat geeft meer rust. 

 

Er is geen juiste manier

Afgelopen jaar heb ik het genoegen gehad om talloze ondernemers te spreken, binnen mijn sector en daarbuiten. Allemaal doen ze de zaken op een andere manier. Er is niet één methode om het zelfstandig ondernemerschap aan te pakken. Als jij dolenthousiast wordt van koude acquisitie, je hoofd gaat tollen bij het idee van btw-aangifte invullen of je liever het leven op de bonnefooi aanpakt, doe dat vooral. Er is geen perfecte manier om te ondernemen en je hoeft niet te doen wat iedereen doet. 

 

We’ve only just begun… 

Natuurlijk realiseer ik me dat een jaar ondernemen niet tien jaar of twintig jaar is. Een ervaren ZZP’er leest wellicht dit verhaal en zucht: ‘oh honey’. Ik moet en wil nog veel meer leren. Maar je moet ergens beginnen, en dat heb ik gedaan. Hopelijk helpt het jou om weer een stapje richting het ondernemerschap te zetten. 

Ben jij ook ondernemer en lijkt het je leuk om een keer te sparren over wat we voor elkaar kunnen betekenen? Of heb jij nog meer aanvullingen in de vorm van tips of advies naar aanleiding van mijn verhaal? Ik hoor het allemaal graag van je!

Over mij

Brecht tekst media blog tekstschrijver arnhem copywriter

Ik ben Brechtje. In 2019 richtte ik mijn bedrijf Brecht Tekst & Media op. Ik werk als tekstschrijver, journalist en webredacteur.

Op mijn blog deel ik tips over schrijven, mijn ervaringen als ondernemer, nerdstuff, persoonlijke verhalen en meer. Benieuwd of ik iets voor je kan betekenen? Neem contact op!

0 reacties